PFU er opprettet av Norsk Presseforbund, med formål å overvåke og fremme den etiske og faglige standard i norsk presse. De behandler klager mot alle medier og avgiruttalelser, som offentliggjøres.
Vær Varsom-plakaten, Tekstreklameplakaten og Redaktørplakaten er retningslinjer som blir brukt.
I 1991 opprettet Norsk presseforbund også en database med PFU- saker. Den blir oppdatert løpende, slik at et par dager etter en sak har vært i møte i PFU, kommer den ut her og kan leses. Avviste sake rblir ikke tatt med, samt saker som utvalget har bestemt ikke skal offentliggjøres. andre saker blir anonymisert av personverngrunner.
Vær varsom plakaten er etiske normer for pressen. Den kom for første gang i 1936.
"Den enkelte redaktør og medarbeider har ansvar for å kjenne pressens etiske normer og plikter å legge disse til grunn for sin virksomhet. Presseetikken gjelder hele den journalistiske prosessen, fra innsamling til presentasjon av det journalistiske materialet."
Punkt 3. 2 omhandler journalistens atferd og forholdet til kildene:
"Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Dersom anonyme kilder tas i bruk, eller redaksjonen tilbys eksklusivitet, må det stilles særlig strenge krav til kildekritikk. "
Oppgave vi fikk var å finne en sak som var dømt i PFU.
Min sak heter Vincent Ndikumana mot TV 2, og er et brudd på god presseskikk.
Torsdag 3. mai 2007 hadde et innslag i TV2s nyhetssending denne introen: «Kirketjener i Norge blir etterforsket for folkemord i Rwanda. « I et hjørne på skjermen ble det vist et bilde av en mann, med undertekst «Vantro kirketjener». Videre sies det at Kripos etterforsker 15 personer for påståtte krigsforbrytelser og folkemord i Rwanda. En av de er lokalpolitiker og kirketjener i Tromsø. Mannen reagerer med vantro på beskyldingene, og visste ikke om mistenkelsen før idag.
«Trygg på norsk jord i ni år. Vincent Ndikumana, ektemann og pappa, kirketjener og lokalpolitiker i Tromsø. Inntil han møtte TV 2 i formiddag, lykkelig uvitende om at han etterforskes av Kripos for folkemord og krigsforbrytelser i hjemlandet Rwanda.
»Ndikumana:«Det er helt utrolig. Det er som …. jeg finner ikke ord.»
15 av de mistenkte skal være bosatt i Norge, og en av fire i Tromsø.
Dagen etter uttalte sjef i Nye Kripos, Odd Olsen Ingerø, at det å stå på listen betydde ikke at man var under etterforskning av Kripos. "Vi aner faktisk egentlig ikke hva beskyldningene går ut på".
Mandag den 7. mai kom det på nyhetene et bilde av Vincent Ndikumana, med tekst som lød: Blir ikke etterforsket."
I en kommentar fra assisterende sjef i Kripos heter det:«Han er av TV 2 påstått å være under etterforskning av oss, men det medfører ikke riktighet. Vi har ikke noen etterforskning mot ham, og har heller ikke hatt det.»
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar